De ‘Eerst eruit, dan erin’-man

Als toeschouwer stond ik vandaag vol verwondering te kijken naar een incidentje in de trein. Je kon het zien aankomen. Bij een stop wilde een bijdehante jongeman de trein in voordat iedereen eruit was. De laatste persoon die het toestel uit moest liep opzettelijk tegen de ongeduldige instapper aan. Ik begreep zijn reactie heel goed, soms is het moeilijk om de verleiding van het schouderbeuken te weerstaan als mensen zo onuitstaanbaar handelen. Toch geef ik ze altijd alleen een boze blik, die misschien niet eens wordt opgemerkt. Ik ga een conflict liever uit de weg. Ook al kook ik vanbinnen – ja, waar kun je je over opwinden.

‘Eerst eruit, dan erin hè,’ meldt de man er nog even bij, mocht dat nog niet duidelijk zijn. En zo is het! Als niet iedereen al stond in verband met de spits, had ik een staande ovatie ingezet. Nu deed ik een dansje vanbinnen. Het was vermakelijk, maar tegelijkertijd was ik bang dat ik niet enkel toeschouwer kon blijven. Ze zagen eruit alsof ze een hanengevecht niet uit de weg zouden gaan. Wat als ze elkaar in de haren zouden vliegen, was ik dan de aangewezen persoon om in te grijpen?

Gelukkig hielden ze het bij het heen-en-weren van verwijten en argumenten. Het was niet dat ze heel intelligente dingen zeiden, maar ja wie doet dat nou wel als-ie boos is. ‘Jij liep tegen mij aan.’ ‘Nee, jij liep tegen míj aan.’ Het was een welles-nietesspelletje, maar ik wist hoe het zat. Ik had met eigen ogen gezien wie tegen wie aanstootte. ‘Eerst moeten de mensen eruit, dan erin,’ herhaalde de uitstap-activist. ‘Oké, maar dat had je ook gewoon tegen me kunnen zeggen, gappie,’ was het antwoord van de stoere boy, waarna hij wijs wegliep. Alsof hij nog niet afwist van deze welbekende treinreizigersregel…

Ach… ze zullen er altijd zijn. Die ongeduldige mensen die denken dat de wereld, of in ieder geval de trein, van hen is. Misschien heeft deze jongeman zijn lesje geleerd, want ook al was het de Eerst eruit, dan erin-man die zijn schouder had ingezet: hij had wel een punt. Eerst eruit, dan erin, beste mensen! I’ve got your back, bro.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: