Tijdbommen te over

Het is een niet geheel onbekend verschijnsel. Tijdbommen, tikkend en dreigend, in het bijzijn van tal onschuldige omstanders. Zo geprogrammeerd dat zij binnen een bepaalde tijd zullen exploderen. Tussen de tijd van het ontstaan en het ontploffen van de bom vinden vaak waarschuwende mini-explosies plaats. Geheel ongevaarlijk, althans over het algemeen. Vaak van vurige of waterige aard, en vooral vervelend voor de aanstichter.

Het is een opoffering, maar in tegenstelling tot radicale gelovigen die zichzelf opblazen voor hun geloof – gehersenspoelde idioten in de ogen van een nuchter mens –, zijn deze ‘bomlichamen’ vaak goed voor hergebruik. Helaas keren ze vaak niet terug in hun originele staat. Spijtig, maar niet mijn probleem. Nog niet.

Eng vind ik het wel, een klein beetje dan. Want waar er in een normale periode twee tot ontploffing komen, zijn het er nu een stuk of tien: ze zijn tot die explosie-momenten overal. Groot en rond rollen zij over de straten, door winkelcentra of liggen zelfs in het woonhuis naast de jouwe. Niet wetend wanneer zij zullen ontladen tot het moment daar is. De enige die er zeggenschap over heeft – tenzij de mens zich er weer per se mee moet bemoeien – is Moeder Natuur.

Ja, die houdt er van om dergelijke creaties te knutselen. Wel in samenwerking met de mens, anders kan zij deze tiktakkers niet maken. Geen probleem, want die werken maar al te graag mee. Haar werkwijze is heel simpel: ze pakt een mannetje en een vrouwtje, laat deze bepaalde daden verrichten – meestal vaker – et voilà! Klaar is Kees, of Piet, of Sven of… Madame maakt zich uit de voeten en laat alles vervolgens op z’n beloop.

Ik denk dat Natuur zo’n zeven maanden terug goed op dreef is geweest, een andere verklaring heb ik er niet voor. Ach, we overleven het wel weer, er zullen geen – of weinig – gewonden vallen. In plaats van dood en verderf brengen deze bommen leven en liefde. Ieder jaar is er een periode waarin ze de aarde massaal overnemen, en iedere keer ben ik toch weer verbaasd als ze in ene overal zijn. Het kan je bijna niet zijn ontgaan, ze zijn overal: zwangere vrouwen te over, klaar voor de ontlading.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: