De kleine dingen die het doen

Zoals ze zeggen zijn het de kleine dingetjes die het doen. Onverwachts een goede vriendin tegenkomen en een gezellig gesprekje voeren, een zonnestraaltje op een regenachtige dag, een ijsje eten, ik noem maar wat. Voor sommige mensen zullen die kleine dingen anders klein zijn dan de mijne; een verwend nest wordt bijvoorbeeld pas blij van een diamanten ringetje.

Nogmaals, het zijn de kleine dingen die het doen. Die ‘dingen’ zijn natuurlijk niet altijd gelukkig makend, ze kunnen ook van negatieve aard zijn. Ik noem maar iets: mensen die oversteken zonder te kijken. In dit geval maak ik maar al te graag van een mug een olifant. Zeg me, wat is er nou vervelender dan mensen die zichzelf voor mijn fiets gooien, terwijl ik braaf op de doorgaande weg rij?! Stipt op nummer één van ergernissen in het dagelijks leven wat mij betreft – ja, de zorgen van een zorgeloze. Zojuist, tijdens mijn fietstocht van maximaal tien minuten, ben ik er wel vier tegengekomen. Je kunt je misschien voorstellen hoe geïrriteerd ik was. Wat beweegt die mensen, behalve hun benen, om zonder te kijken de weg over te steken, wat denken ze? Blijkbaar niet veel, misschien iets als ‘YOLOOO, ik ga gewoon’ of ‘huppa, laat ik zomaar even oversteken, er komt vast niets aan’. Nou wel hoor, daar kwam ik, en deze girl moest voor jou remmen. Ik weet niet hoor, maar dat stukje wereld waarover jij net liep, was op dat moment eigenlijk van mij. Ik had namelijk voorrang – als je de regels die door de mens zijn verzonnen naleeft althans. Daarnaast, had het ook een te hard rijdende auto kunnen zijn, wat dan volgt gun je iemand ook weer niet.

Ach, al die irritaties zijn natuurlijk nergens goed voor, maar het zijn die kleine dingen die het doen. Ik accepteer ze; the good and the bad. Gelukkig had ik wind mee op de momenten van confrontatie met de rebelse overstekers, dat scheelt dan weer. Tegenwind staat namelijk ook hoog in mijn top-20 van kleine irritante ‘dingen’. Ik ben zo iemand – ga me alsjeblieft niet vertellen dat ik de enige ben – die boos wordt op mensen die wind mee hebben, terwijl ik mijn best doe om enigszins vooruit te komen. Niet dat ik echt iets doe om mijn boosheid te tonen, ik werp sommige hoogstens een boze blik toe. Dat mag, want ze zien het toch niet. Zij sjezen mij als een speer voorbij. Zij mij wel. Stel je eens voor dat ik die tegenwind in combinatie met overstekend wild zou hebben gehad, dan weet ik niet wat er was gebeurd. Misschien had ik niet voor mezelf ingestaan en in gedachten gescholden of had ik zachtjes en binnensmonds ‘stom wijf’ of ‘djeeezus hé, idioot’ gemompeld.

Dat brengt mij bij het laatste kleine ding: praten. Praten in de vorm van gedag zeggen. Ze zijn erbij die dat niet doen. Ik werk met mensen, ik weet het maar al te best. Terwijl ik nog bezig ben met mijn ‘goede morgen’, dreunen sommigen daar hun bestelling al doorheen. De toon is gezet, ik zou het liefst op hun eten spugen of iets dergelijks. Doe ik niet hoor, geen zorgen, ik ben beleefd en bekend met normen en waarden. Vertel me, wat is er nou zo moeilijk aan ‘goede morgen, middag, avond’, ik kan het zelfs in meerdere talen opdreunen, waarvan mijn favoriet selamat pagi en de hele Indonesische rits van middag tot avond die volgt is. Ik hou het er maar op dat de betreffende mensen erg veel honger hebben en geen tijd willen verdoen aan extra woorden, om zo snel mogelijk wat voedsel te ontvangen.

Wat mij eigenlijk bij het volgende brengt: al die etende mensen. Waarom eten we zoveel, terwijl mensen ergens anders op de wereld dood gaan van de honger. Goed, goed, daaraan ben ik ook schuldig – eteeeeen – en als we het hebben over hongersnood en dergelijke onderwerpen hebben we het eigenlijk niet meer over kleine dingen, dus bij deze stop ik. Anders zou je nog gaan denken dat ik een zwartkijker ben. Nee hoor, ik geniet van de dingen in het leven. Of ik er nou blij van word of chagrijnig. Het zijn de kleine dingen die het doen, dat zeggen ze toch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: