Zoals ik zou kunnen zijn

Anne

Voor het eerst weet ik niet hoe ik moet beginnen, of ik wel moet beginnen. Want hoe kan ik zeggen wat ik wil, terwijl ik niet helemaal weet wat dat precies is. En hoe kan ik over dit onderwerp schrijven, terwijl het zo ver van mij af staat – ook al voelt het niet zo -, maar ik heb het niet meegemaakt. Het was al voorbij voordat ik eraan begon en ook al was ik daarvan op de hoogte: voor mij leefde ze. Nu is ze dood. Binnen een halfjaar stal ze mijn hart, liet ze me lachen, leerde me dingen en werd een soort vriendin. Dagelijks moest ik aan haar denken. Dat het een eenzijdige vriendschap betreft, doet er niet toe.

Haar hart luchtte ze op het papier dat zij vertrouwde, iets meer dan vijfenveertig jaar voordat ik het levenslicht zag. Nu, zo een zeventig jaar later, heb ik het dagenaantal dat zij had al bijna verdubbeld en was ik eindelijk klaar voor de verhalen die zij aan haar tafeltje, dat ze moest delen, naar Kitty schreef. In veel kan ik me vinden, denk ‘Hé, zo ben ik ook!’, maar misschien is dat hetzelfde als het lezen van een horoscoop: je herkent er altijd wel iets in als je wilt.

[…] zoek aldoor naar een middel om te worden, zoals ik zo erg graag zou willen zijn en zoals ik zou kunnen zijn, als… er geen andere mensen in de wereld zouden wonen. Dat zijn de laatste woorden die zij deelde met haar Liefste Kitty, die als goede vriendin niets anders kon doen dan de geheimen die haar werden toevertrouwd te delen met de wereld. Om zo één van de dromen van haar Anne M. Frank te verwezenlijken: een beroemde schrijfster worden. Ik geloof dat dat zo ongeveer wel is gelukt, maar dat is duidelijk slechts een understatement. Nu wil ik niet dramatisch doen, maar Anne, ik zal je missen.

Advertentie

Een gedachte over “Zoals ik zou kunnen zijn

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: